Kisah Fiska Medina by Lhmediatv


Assalamualaikum.
Hye semua.




Baru berkesempatan nak update blog hari ni.  Banyak cerita sebenarnya, tapi masa xde. hehe. 
Hari ni Sabtu dah start busy sikit sebab esok hari Ahad 27hb ialah Majlis Kesyukuran dan Aqiqah untuk baby Medina. Minggu depan pon dah genap dah umur Medina 5 bulan. Kejap kan? :-)

Dalam masa sepanjang nak 5 bulan ni, banyak sangat kenangan dan cerita yang nak dikongsi. Walaupun Irine banyak share gambar2 family di facebook, instagram dan twitter, tiba2 terfikir untuk simpan memori ni dengan cara "merakamkan" semua kenangan ni dalam bentuk video.hehe Mula-mula kitorang macam fikir macam manaa eh nak make sure kan semua kenangan ni tak hilang macam tu je. Kalau gambar memang dah banyak cuma kali ni nak nampak lebih real. Yelah, lagi-lagi kenangan untuk anak pertama. Perasaan dia lain bila dah ada anak kedua dan ketiga nanti-nanti. Orang cakap macam perasaan "excited" dia tu lain :) Sape tak excited kan mengandung buat kali pertama dan jaga anak sulung kan? Irine bet mesti masing2 ada pengalaman dia tersendiri.

 Dalam pada masa yang sama Irine dapat tahu videographer yang shoot masa wedding Irine dulu iaitu Lhmediatv ada pakej untuk shoot video macam yang Irine nak tu. Lebih kurang macam post-wedding tapi tambah seorang watak baru iaitu baby.hehe. Kitorang pilih Lhmediatv juga sebab dah biasa dengan kerja tangan dan hasil diorang yang terbaik, jadi Irine letakkan kepercayaan 100% dekat diorang utk hasilkan video yang akan jadi simpanan kitorang ni. Video nikah dan resepsi yang diorang hasilkan pun sehingga sekarang masih ada lagi yang tengok dan ada 2-3x jugak pernah tersiar dan jadi video contoh dalam rancangan dalam tv. Irine pun kadang2 play balik tengok video nikah tu dan sebak sorang2.. hehe :p

Ok kali ni, dipendekkan cerita Irine kongsikan lagi sekali
video kami dan "kisah Fiska Medina" dalam blog ni. 
Tq so much to Lhmediatv sebab jadikan impian kitorang jadi kenyataan nak ada video kisah2 family macam ni. hehe. For sure, video ni akan jadi tatapan kitorang dan Medina bila dah besar nanti. Kalau Medina nakal, Irine tunjuk video ni bagi dia insaf balik. haha


boleh view video di facebook page Lhmediatv



Tq jugak Lhmediatv sebab kitorang daripada zaman kawen sehinggalah sekarang ni berikan service terbaik! Team Lhmediatv memang sporting! Memang takde rasa janggal bila shoot dengan diorang sebab Irine pun dah anggap diorang macam kenalan rapat :) Senang nak bekerjasama, senang nak bincang2 tentang video, idea daripada mereka pun memang kreatif. lain daripada yang lain sampailah yang sekarang ni, video kisah Fiska Medina ni idea daripada mereka sendiri. Bila Irine bagitau je nak buat video macam mana, diorg dah tahu dan kongsi idea sama2.

Sape2 yang juga baru dapat pengalaman anak pertama atau anak ke 10 sekalipun boleh buat video untuk simpan kisah kenangan ni dalam bentuk yang lebih 'hidup'. Korang boleh berbincang dan hasilkan dengan lebih kreatif dengan team Lhmediatv sendiri. Dan juga bagi yang still tercari-cari videographer untuk engagement atau wedding dengan harga yang lebih berbaloi, team Lhmediatv is the best choice. Dan yang lebih penting, kita perlu cari service yang boleh dipercayai. Nasib baik pengalaman sebelum wedding dulu mengajar Irine untuk lebih berhati2 bila memilih service seperti videographer ni. Pilih serice yang berbaloi, boleh dipercayai, menghormati orang lain tak kira kita dari golongan bawah atau atasan dan tidak memungkiri janji. Jadi untuk bride to be, ibu2 ngandung serta yang dah ada anak, kalau nk hasilkan sesuatu untuk keluarga dalam bentuk video, Irine memang highly recommended sangatt dengan service Lhmediatv kerana mereka juga amat mesra family!






Announcement


Please take note ya especially my lovely Shaklee Customers :)



Cara minum ESP SHAKLEE yang betul :)


Assalamualaikum semua :)

sepanjang seminggu ni Alhamdulillah banyak sangat permintaan dan order product Shaklee.

Sampaikan sampai 3x seminggu kena ulang alik HQ Shaklee untuk restock product yang customer order. Nasib baik datang awal dekat HQ, sebab nak borong banyak, kalau lambat sikit mesti habis. terbukti product Shaklee banyak permintaan dan makin dipercayai sejak daripada dulu lagi.




Ok hari ni nak cerita dan explain details lagi tentang ESP SHAKLEE yang sentiasa ON DEMAND dan BEST SELLER :)

Jap jap, sebelum tu Irine nak cakap siap2 ye yang ESP ni BUKAN UNTUK WANITA MENGANDUNG sahaja! jangan salah faham tau. ESP ni sesuai untuk semuaaa. Yang belum kawen, dah kawen, orang2 tua, even kanak2 atas setahun pon boleh minum skali. Dannnn, LELAKI pon boleh minum. So, kalau si Isteri dah beli, boleh laa kongsi dengan anak dan suami. complete :) 


Kenapa Ramai Yang Sukakan ESP dan Menjadi Hot Produk Kami?

1) ESP menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri
2) ESP menganjalkan semula payudara yang kendur dan mengembalikan kecantikkan payudara anda
3) ESP memberi tenaga, badan semakin sihat dan kurang letih
4) Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, ESP sangat-sangat membantu menghasilkan susu dengan lebih cepat dan merupakan salah satu milkbooster yang hebat
5) ESP juga membantu menghaslkan susu yang lebih pekat dan berkrim, kesannya bayi anda akan cepat kenyang dan kurang meragam
6) Bagi ibu-ibu mengandung, ESP membantu perkembangan fetus dan memastikan kesihatan ibu di tahap optimum
7) Cepat kenyang dan membantu dalam pegurusan berat badan.
8) Berupaya menghilangkan parut jerawat di muka, kerana terjadinya parut akibat kekurangan protein unuk membentuk sel baru dan menyingkirkan sel kulit mati.
9) Berkesan mengurangkan eczema dan masalah kulit

Ramai email2 Irine, macam mana cara yang sedap nak minum ESP ni?
Soalan paling famous. Ok dekat bawah ni adalah 3 resepi ESP shake yang Irine selalu minum selain daripada bancuh dengan air suam :)

1 sudu bancuhan ESP + Milo (paling fevrettt!! )  
 
1 sudu bancuhan ESP + Oren Sunquick. (Ya Allah sedappnyeeee, freshhh sangat rasa bila minum) 


1 sudu bancuhan ESP + Air Dutch Lady perisa Strawberry :) 
(yang ni punnnnn perghhhh segarrrrr and rasa bertenaga bila minum , sentiasa rasa kenyang)


 Ok tu adalah 3 resepi ESP yang selalu Irine minum. Kalau nak cepat sangat, Irine akan bancuh dengan air suam je dan shake!! Sedappp.

Ok yang perlu korang tau, ESP ni dalam bentuk serbuk ye. Kena bancuh dengan air suam/jus/milo/horlicks/susu untuk minum.

Secara detailsnya, boleh tengok dekat bawah ni saya share daripada blog kawan2 jugak.

ANTARA RESEPI ESP YANG KORANG BOLEH TRY :) *special for my lovely customers! *


1)  1 sudu bancuhan ESP + Air Suam

ingatt, jangan bancuh dengan air panas ok, bancuh dengan air suam/masak je. Kalau bancuh biasa akan dapatkan keaslian rasanya



2) 1 sudu bancuhan ESP + Fresh Milk (Susu kotak atau susu tepung)
Macam Irine try dekat gambar atas tu :) Try lahh, trust me! memang sedap.


3) 1 sudu bancuhan ESP + Milo

4) 1 sudu bancuhan ESP + Twister Oren

5) 1 sudu bancuhan ESP + Fresh Milk + kurma 

(kurma tu rendamkan dulu dan boleh potong saja kecil2 mahupun blend)

6) 1 sudu bancuhan ESP + Ribena 

7) 1 sudu bancuhan ESP + Nesvita 3 in 1 

8) 1 sudu bancuhan ESP + Susu Anmum 

9) 1 sudu bancuhan ESP + campuran buah-buahan dan blend 

(boleh pilih buah kegemaran anda)

10) 1 sudu bancuhan ESP + Horlicks 

 

11) 1 sudu bancuhan ESP + Nestle Bliss

12) 1 sudu bancuhan ESP + Meashake/Performance Drink/Cinch Shake

Cadangan Sukatan dan Waktu Minum ESP

Sukatan : 1 sudu besar ESP + Air Kegemaran Anda (Irine suggestkan 2x sehari ye.)


Macam Irine sendiri, Irine ni jenis kadang2 terlupa nak makan waktu pagi, so breakfast Irine akan replacekan breakfast Irine dengan ESP sebelum buat apa2 kerja. Irine sangat suggestkan sape yang pegi kelas/kuliah/kerja awal2 pagi tak sempat makan, pleaseeeeeeee minum ESP.hehe! Boleh elakkan perut korang berbunyik pelik :p ESP ni boleh mengenyangkan kita tau, so time belajar/kerja rasa selesa je selain kekal bertenaga lama.



Tips ESP

  • Jangan bancuh dengan air panas, air kafein atau air berkarbonat sebab boleh hapuskan nutrisi
  • Jangan ambil lebih dari 3 sudu sehari kerana ini akan membebankan ginjal
  • Gunakan tumbler atau shaker atau botol tupperware untuk menggoncang/SHAKE bancuhan ESP untuk lebih mudah larut. Kalau guna sudu sahaja, nanti tak semua yang larut, jadi berketul-ketul.
  • REMINDER : irine bgtau siap2 ye, SHAKER shaklee sekarang takde stock ye. Dekat HQ/Branch pon dah lama out of stock.kalau ada, irine akan bgtau.Ingin mengetahui best price untuk ESP Yes! jauh lebih murah dan ni adalah harga promo ye!
    boleh email di
    irineshaklee@gmail.com
    Serta Irine akan guide semua customer2 yang purchase dengan Irine SAHAJA :) Dan jangan risau, Irine akan guide dan ajar jugak cara2 makan yang betul set vitamin ni.


    MY ID NUMBER : 956780







Happy 4 months babyFM


Assalamualaikum..

Lama pulak x masuk gambar baby kita sorang ni. hehe

Alhamdulillah, Fiska Medina a.k.a baby Medina a.k.a #babyFM dah genap 4 bulan :) Howyeayyyy! haha. 6 June- 6 Oktober .Rasa excited sangat, tak tau kenapa, emmm..maybe sebab rasa macam 4 bulan cepat je berlalu kot? hihi. Rasa macam baru je lepas bersalin, rasa macam baru jee tengah menempuh zaman2 berpantang, zaman berjaga tengah malam :P 


*pinjam gambar masa Medina 3 bulan aritu.haha :P 

Tiba-tiba duduk sorang-sorang, terfikir yang mungkinlaaa segala entry2 yang Irine pernah kongsi ni akan jadi salah satu kenangan utk Irine satu masa nanti. Yelah, setiap apa yang berlaku, setiap saat yang Irine alami, Irine akan share dalam ni. Kenapa? Sebabnya, Irine taknak semua kenangan tu kita ingat pada masa tu je, tapi nak ingat sampai bila-bila. Mungkin kalau kita ingat sekarang, bila dah nanti-nanti mesti lupa saat2 penting.Contohnya macam Irine banyak share masa awal2 dapat tau pregnant, kisah sampai ke 9 bulan mengandung, kisah bersalin, kisah berpantang dan lain2. InshaAllah blog ni akan jadi macam diari imbas kisah silam yang berharga. Mana tau, nanti bila baby Medina dah besar, dia dah boleh faham dan baca blog ibu dia ni :P Mesti dia terharuuu yang ibu dia seorang yang tegar berblog cerita pasal dia daripada sebelum wujud sampai la ke besar panjang. Huhuu~.



Pernah dengar orang cakap macam ni , 
"hati seorang wanita yang dah jadi seorang ibu/mama/ummi/mak ni jenis yang sensitif. Lagi-lagi kalau kau cuba "usik" sikit perihal anak dia"

Mungkinlaa kot ada sesetengah orang masih tak faham lagi, but once u dah jadi seorang ibu, and rasa sendiri, korang akan rasa yesss betulll cakap irine dalam blog tu . ngee :) so, please cakap benda yang baik2 saje :)

Ok, berbalik pada cerita asal
Masa Medina 3 bulan aritu, Irine hadiahkan dia baby carrier (yeke hadiahkan utk Medina, ke untuk diri sendiri? haha). So, untuk Medina 4 bulan ni, ada rezeki lebih sikit Irine bagi dia hadiah rocker. Sebenarnya dah lama dah usha benda alah ni. Tapi time tu, rasa macam belum ada kepentingannya lagi. tapi sekarang beli sebab rasa macam perlu pulak. huhu



 Tadaaaa! haha. Motif sangat sampai2 je rocker ni terus nak snap pic kotak dlu.

Excited betul ibu dia ni, macam Irine pulak yang dapat hadiah.haha. 
Irine beli rocker brand Fisher Price. Sebenarnye dulu plan nak beli rocker yang color hijau/biru tu. Sekali ternampak pulak brand Fisher Price ni ada rocker yang the latest. Siap color pinkkkk kauuu! . mestilah pink, barula nampak gegirl yang ayuuu :)  


Medina excited dapat rocker pink dia tu :)
Rocker sampai jee terus dia cabut daripada minum susu, senyum2. Mungkin dia tau tu hadiah dia kot? 

Senang hati ibu tengok dia suka duduk dalam tu. Sebelum beli tu banyak kali laa fikir, kalau aku beli benda alah ni, berbaloi ke tidak. Medina suka ke tak. Dan akhirnya pilihanku tepat! Medina sangat suka dengan rocker ni. Bukti dia?Dia siap mamai2 lepas tu terus tido! haha.kuat tido anakku ni :'D

Untuk rocker ni Irine beli Rm170, siap COD depan pintu rumah lagi tau, ketuk pintu siap..Dah macam iklan Zalora yang anta barang depan pintu.. Bagus betul service ni :) Korang boleh search tau kalau nak, sebab benda ni sekarang mana2 ada jual on9 :) 



Sayang anak ibu ni :) 
anak ibu ni bila ibu tido, mesti dia kacau dengan tangan dia geli2 dekat ketiak.ggrrrr..daripada mengantok gile2 tu terus rasa geram nak gomol dia.huhu. Medina so far, malam dah tak berjaga dah, kalau berjaga pun paling koman sekali je, tu pon nak susu. Irine menyusu sambil baring, so senang sikit takyah bangun2 dah. 



happy 4 months sayangg!!!

Owh lupe, aritu bawak Medina pegi sunat. terlambat pulak nak sunatkan dia, tapi oklaa xdela lambat sangat. Masa nak otw bawak Medina pegi klinik, si ayah dia pulak "ishhhh abang tak bolehh laaa tengok anak abang kena usik sikit, ni kan sunat, mesti dia sakit...kesiannnn anak ayah ni *sambil buat muke acah2 Medina". huhu. Yang si ibu dia pulak, irine ni takdelah rasa apa sangat,just risau sikit kalau Medina sakit bila kena sunat. Dan masa dalam bilik doktor nak sunat tu, Medina sikit pon tak nangis! haha. Dia lagi dok gelak ada laa. Yang si ayah pulak dekat luar tu dia punya risau macam tengah tunggu isteri bersalin. --' Dia tak tau anak dia dok gelak sakan masa sunat.haha!



Masa sepanjang inject tiap2 bulan pon, Medina tak nangis. Dia gelak jugak. And doctor sampai cakap "eh x nangis budak ni? Daging teballl diaaa ni". and Irine pun macam? errr..kebal ke anak aku ni. huhu..




gambar bawah kiri tu macam mak enon sangat gelak.haha!

Last but not least, happy 4months sayangggg!
Tq sebab jadi anak yang baik :'D



p/s : Coming soon.....Official video "Kisah Fiska Medina".
Nanti Irine akan upload dekat blog ni :) 





3 Supplement Asas Untuk Mereka Yg Berdiet



Assalamualaikum :)

Ada yang request pada Irine, selain daripada set vitamin Shaklee untuk set breastfeeding, preggy mummy, ESP, ape lagi  yang ada.Ok, Irine explainkan ye.

Sempena bulan oktober ni, korang boleh dapatkan semua vitamin dan supplements ni dengan
HARGA PROMO! Yes! Grab cepat ok! Sebab memang dapat sambutan sangat harga promo ni.
Di bawah ni adalah set yang paling laris ye :-

-Set breastfeeding
-Set preggy mummy (1st,2nd,3rd trimester)
-Set Skin Care
-Set Kesuburan Suami dan Isteri
-Set Slimming


Dan untuk entry kali ni, Irine terangkan SET BASIC SLIMMING bagi yang ingin menurunkan berat badan.

Shaklee ada menawarkan set makanan tambahan bagi tujuan untuk kurangkan berat badan. Mostly ramai jugak yang dah mencuba dan nampak perbezaan yang ketara.

3 KONSEP UTAMA : BAKAR, BUANG, BINA

1) BAKAR
PRODUCT :  LECITHIN
Fungsi : Bertindak sebagai pemecah dan pembakar lemak dan kolestrol



Lecithin dinamakan "pengemulsi semulajadi " kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak. Dalam perkataan ringkasnya, ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah dan seterusnya mencegah lemah daripada melekat kat dinding membrane. Lecithin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya hanya sangat diperlukan oleh badan.

Walau ape pun juga supplements yang korang ambil, korang jugak kena jaga pemakanan seharian. Jangan main hentam je makan sesuka hati kan! hehe. Jangan mengharapkan keputusan dan perubahan bulat2 pada supplements, tapi kena seiring dengan cara harian kita, rajin2 bersenam dan yang penting minum air masak banyak2 ok? 


2) BUANG
PRODUCT :  ALFAFA
Fungsi :Membuang lemak, toksin dalam badan


 
 
-Bertindak sebagai fiber yang membawa keluar lemak-lemak yang sudah dipecahkan oleh Lecithin.
Bakar / Pecahkan Lemak



3) BINA
PRODUCT :  CINCH / SOY PROTEIN
Fungsi : Bertindak sebagai pemecah dan pembakar lemak dan kolestrol


 Cinch Shake Mix ni ada tiga rasa tau. So, korang boleh pilih nak perisa ape.
Ada flavour COKLAT, VANILLA, dan CAFE LATTE

Protein soya membantu rasa kenyang, meningkatkan metabolisma badan serta melindungi untuk membantu mengekalkan otot semasa proses penurunan berat badan, supaya badan anda tidak menggelebar setelah berat badan turun nanti.

 Dan jika korang ibu yang sedang menyusukan anak, JANGAN ambil Cinch ya! Sebab Cinch ni dia boleh keringkan susu. So, cinch digantikan dengan susu ESP iaitu tidak datangkan effect malah menambahkan susu (bagi ibu yang sedang mengandung)



So, Irine explainkan siap2 di sini

Set Slimming bagi yang tidak menyusukan anak Irine suggestkan ambil 3 supplement ni
1) Lecithin
2) Alfafa
3) Cinch (pilih antara 3 flavour ya, Coklat, Vanilla, and Cofe Latte)

Bagi ibu yang menyusukan anak :-
1) Lecithin
2) Alfafa 
3) ESP (ganti cinch)


"tiada jalan pintas untuk mengurangkan berat badan kerana pertambahannya berlaku dalam jangka masa yang lama.Jadi proses pengurangan berat badan perlu dilakukan secara berperingkat-peringkat dan janjinya selamat"



Me :) 
Yang mengamalkan susu ESP daripada pregnant sehinggalah sekarang yang masih fully BF kan baby :)  
*credit pic to kawan2 yang terjumpa dekat shopping mall 2 hari lepas. hehe.

Korang nak dapatkan Set Basic Slimming ni 
dengan harga PROMO sempena bulan OKTOBER?
 Yes! jauh lebih murah dan ni adalah harga promo ye!
Untuk Set Basic Slimming ni Irine akan bukakan harga promo pada 10 orang terawal sahaja ok!


boleh email di
irineshaklee@gmail.com
Serta Irine akan guide semua customer2 yang purchase dengan Irine SAHAJA :) Dan jangan risau, Irine akan guide dan ajar jugak cara2 makan yang betul set vitamin ni.












ESP untuk skin yang cantik



Assalamualaikum.. ;)

Sebenarnya untuk entry ni Irine nak jelaskan sikit berkenaan dengan ESP. Ramai yang email2 irine tanya semua product Shaklee yang Irine cerita ni hanya untuk perempuan yang mengandung dah yg dah berkawen je ke? Yang tak kawen lagi xde ke? Haaa! Salah tu tauu. Shaklee sesuai untuk semua orang! x kira kanak2 ke, yang belum kawen ke, yang dah kawen ke, untuk orang2 tua pon sesuai. 

Ramai pembaca2 blog Irine yang tak tau dan masih samar2 lagi akan penggunaan  ESP dalam kehidupan  kita seharian.  ESP bukan sahaja untuk perempuan hamil, tapi sesuai untuk semua peringkat kita. tak kira lelaki ke perempuan ke, dan umur. Malah ianya sangat2 bagus sebagai supplement untuk skin kita. Kalau ada customer2 Irine yang nak tau set untuk skin care, Irine akan suggestkan sekali ambil ESP. sebab ape? Ok irine terangkan ye :)

ESP memang best bukan sahaja mencantikkan kulit malah merupakan milk booster untuk ibu yang sedang menyusukan bayi mereka, dan yanggg bestnyaaaa ESP berupaya MENGHILANGKAN PARUT JERAWAT ! Haaa sape yang rasa dia jenis yang bila keluar jerawat, bila dah hilang tinggalkan parut and susah nak hilang, mmg Irine akan suggestkan ambil ESP ni. InshaAllah memang berupaya pudar dan hilangkan :) Macam Irine, kalau rasa2 jerawat nak keluar tu, cepat2 minum ESP. kejap je dah hilang.  Ibu hamil yang juga digalakkan untuk ambil ESP ni sebab ramai testimoni yang menggunakan ESP mostly mengatakan kulit bayi mereka cantik dan takde mengelupas2 masa lahir (dengan izin-NYA). Syukur Alhamdulillah sebab dari dalam kandungan la kita kena jaga semua tu. Untuk skin, otak, dan sebagainya


Apa yg best sgt psl ESP ni?? Jom kita lihat kebaikan2 nya...:-

Kenapa Ramai Yang Sukakan ESP dan Menjadi Hot Produk Kami?

1) ESP menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri
2) ESP menganjalkan semula payudara yang kendur dan mengembalikan kecantikkan payudara anda
3) ESP memberi tenaga, badan semakin sihat dan kurang letih
4) Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, ESP sangat-sangat membantu menghasilkan susu dengan lebih cepat dan merupakan salah satu milkbooster yang hebat
5) ESP juga membantu menghaslkan susu yang lebih pekat dan berkrim, kesannya bayi anda akan cepat kenyang dan kurang meragam
6) Bagi ibu-ibu mengandung, ESP membantu perkembangan fetus dan memastikan kesihatan ibu di tahap optimum
7) Cepat kenyang dan membantu dalam pegurusan berat badan.
8) Berupaya menghilangkan parut jerawat di muka, kerana terjadinya parut akibat kekurangan protein unuk membentuk sel baru dan menyingkirkan sel kulit mati.
9) Berkesan mengurangkan eczema dan masalah kulit
Testimoni ESP:-

1) “Salam akak,after saya mengamalkan esp dlm set breastfeeding saya,baby saya cpt kenyang + skin saya makin sihat & cantik “
-Our satisfied customer, ESP user-
2) “Selepas 2 minggu pengambilan ESP beli dgn akak arituh,payudara saya makin pejal dan berisi...thanks for ur suggestion”
-Our satisfied customer, ESP user –
3) “parut jerawat + jeragat semakin hari makin pudar dan skin saya makin lembut tnpa berminyak “
-Our satisfied customer, set skincare + ESP user -





Medina and me :)Kitorang masing2 amalkan Shaklee. Medina tu xdelah minum kan.hehe.Irine yang minum ESP, medina menyusu dekat Irine. dia pon dapat khasiat dia sekali :)


Salah satu pengguna tegar ESP, akak Irine sendiri :)
Bersih je kulit.


Anak2 buah Irine. Juga akak Irine masa mengandungkan ketiga2 anaknya dengan mengamalkan ESP sehingga sekarang ni.


Bagaimana Irine membancuh ESP?
Yess! ni soalan yang memang famous sangat. Irine akan terangkan cara2 membancuh ESP seperti di bawah ye :-

Bahan-bahan yang diperlukan :-
1) botol shaker
2) susu freshmilk low fat perisa Strawberry (depends nak perisa ape, ikut mana yang sesuai pada tekak korang) dan make sure kalau nak lagi sedap letak dalam fridge bagi sejuk. Fuhhh..sedap tak terkata!
3) Badam 
4) ESP (satu sudu pon dah cukup)


mula2 saya akan masukkan ke semua bahan2 di atas tadi dlm blender,masukkan lebih kurg

400ml air susu campurkan ESP 1 sudu besar,masukkan badam then blend smua bahan2 td

masukkan dalam botol shaker dan simpan dlm fridge beberapa minit utk bg ianya sejuk

sebelum kita menikmati minuman ESP...

nak lebih sdp, shake atau blend...so anda akan rasa ESP anda lebih yummy & sdp....


p/s : tapi kan, let say kalau korang tak boleh minum susu, korang boleh jugak cuba pelbagaikan cara. Contohnya, korang boleh minum dengan Milo. Bancuh milo, dan masukkan 1 sudu ESP. dan shake! Sedap jugak. Takpon, ada orang lain dia minum dengan air Fresh Orange, masukkan 1 sudu ESP, dan shake! Takponnnnn, air ribena pon bolehhh :) Depends pada tekak masing2 ok?






 Satu botol ESP ni boleh tahan 3 bulan tau :) jimat sangat2!


So, korang mungkin dah jelas dan faham kan ape kebaikan2 ESP ni :)
Kepada yang ingin menjaga kulit wajah, breastfeeding mummy, sedang hamil, mahupun yang sedang berpantang,yang selalu letih dan kurang bertenaga,nak kurus dengan cara yang sihat, Irine recommend sangat2 ESP ni untuk anda.




Ingin mengetahui best price untuk ESP Yes! jauh lebih murah dan ni adalah harga promo ye!
Irine akan bukakan untuk 10 orang sahaja untuk dapatkan harga ESP dengan harga promo ni.


boleh email di
irineshaklee@gmail.com
Serta Irine akan guide semua customer2 yang purchase dengan Irine SAHAJA :) Dan jangan risau, Irine akan guide dan ajar jugak cara2 makan yang betul set vitamin ni.




Perlukah makan supplements sewaktu mengandung?



Assalamualaikum and Hye :)
Hari ni nak flasback balik pemakanan Irine semasa mengandung dulu. Sebab blog Irine ni mostly dalam kalangan wanita yg dah berkawin dan pregnant ataupon masih dalam berusaha lagi utk pregnant :) Maybe entry ni boleh membantu sikit2 untuk korang refer pada masa yang perlu nanti. 


36 weeks.

Alhamdulillah, since blog Irine ni banyak berkongsi life masa mengandung aritu, ada yang bertanya2 pada email dan kawan2 ramai jugak yang mesej dan wassap tanya suppliments apa yang bagus ketika mengandung. Yurp, lagi2 dalam keadaan Irine yang mengandung dalam masa yang sama ulang alik pergi ke kelas. Tak dinafikan Irine pun antara salah sorang yang mengalami morning sickness yang teruk. Bukan morning je, afternoon, evening, night semua mabuk x ingat dunia. huhu. Penangan Medina ni :P 


Irine masa 5 bulan mengandung :) Masa ni nak pergi kelas nak pegi ambil exam. hihi.
Tapi, dalam masa yang sama, Irine still larat dan boleh pegi kelas macam biasa sepajang 36 minggu tu. Naik turun tangga pegi kelas. Ok berbalik pada entry ni, Irine kongsikan sikit dengan semua bakal2 ibu yang tengah pregnant sekarang ni dan sememangnya semua inginkan yang terbaik untuk kandungan mereka. Betul tak? Lagi2 yang 1st experience macam Irine dulu.

Okla, selain daripada amalan2 rohani kita, kita juga perlu amalkan suppliment2 yang bagus untuk bayi dalam kandungan kita. Sebab ape? Sebab kita konfem2 risau akan kesihatan dan perkembangan bayi dalam perut. Di peringkat awal, 1st trimester, vitamin yang tak boleh tinggal dan sangat2 penting ialah FOLID ACID.  Bila masuk je 2nd Trimester, focus pada kalsium pulak. Dan bila masuk 3rd trimester which is final trimester, perlu Omega (fish oil) supaya otak bayi dapat terbentuk dengan baik (dengan kata lain nak anak jd bijak).

Pengalaman sendiri masa mengandung Medina dulu, (Irine dah pernah share dekat entry sebelum ni). Antara suppliment yang Irine consume ialah folid acid, Salindah, Obimin, dan vitamin2 daripada Shaklee.Apa yang bagusnya yg Irine nak kongsi dengan pembaca2 blog Irine ni, selain dr mendapat khasiat yang bagus untuk baby dalam kandungan, ianya bagus jugak untuk kulit ibu yg tengah mengandung.Biasalaaa time mengandung ada certain2 ibu yg mengandung mengalami syndrom2 perubahan hormon dari segi kulit badan dan hormon. Takpon senang cerita KULIT KUSAM. 

Masa Irine mengandung dulu, Alhamhamdulillah, xde la terasa kusam sangat.hehe. Masih bertenaga dan ada mood nak menyiapkan diri supaya kelihatan bseri time pregnant. Yang Irine amalkan ialah vitamin2 (set mengandung) Shaklee. So far, husband cakap nampaklah "seri ibu mengandung " tu. hehe. Walaupun mcm pening2 tu, tapi still bertenaga nak keluar rumah macam biasa.

Mungkinlah kot ada yang akan cakap "elehhh, bg makan ubat yang doctor bagi pon dah cukup memadai". Yess memang betul pon, tapi kita mesti nakkan yang lebih terbaik untuk anak kita masa lahir nanti kan ? :)



Irine masa ni mengandung 4 bulan tak silap :)
Tapi yang paling Irine suka bila amalkan vitamin2 ni ketika mengandung, sepanjang rekod kehamilan dengan check up dekat KK (3months-7months), Klinik Swasta dan Hospital Swasta (7months-sampai melahirkan anak), Alhamdulillah takde masalah langsung masalah2 ketika pregnant seperti contoh, tekanan darah tinggi, kencing manis dan lain2. Tekanan darah pon doctor selalu puji cantik sehinggalah lepas bersalin ni.



Jadi perlu ke makanan suppliments sewaktu mengandung ni?

Sejujurnya bagi Irine sendiri, perlu sangat, terutama kalau diet harian tidak lengkap.Apetah lagi kalau asyik muntah-muntah dan loya, minum susu tak boleh sebab tekak loya sangat, dan kalau berselera makan pun  akan pilih makanan yang sedap di tekak sahaja walaupun makanan tersebut tidak seimbang/ mencukupi khasiatanya. Dekat sinilah,peranan makanan tambahan (suppliments). Suppliments ni membantu Irine byk jugak dr segi kesihatan nak pergi kelas semasa mengandung.


Suppliments yang penting sepanjang mengandungkan bayi ialah 
(especially untuk wanita hamil 1st Trimester)

  • Vita Lea Iron Formula (Shaklee Multi Vitamin)
  • B Complex (lengkap dengan 8 kumpulan B termasuk Acid Folid)
  • Vitamin C ( kandungan Vitamin C bagi setiap biji ialah 500mg)
  • Ostematrix ( Shaklee Calsium-Magnesium)



    Apabila kandungan dah mencecah 2nd Trimester, terutama selepas masuk 5-6 bulan, boleh tambah dengan 

    • Omega Guard



      Suppliments lain yang mungkin boleh korang amalkan terutama jika SELALU LEMAH dan TIDAK BERTENAGA ialah :-





      • ESP ( Energizing Soy Protein) yang ni memang membantu sangat Irine,very recommended!  before Irine pegi kelas mesti minum dulu sebelum nak start belajar.

        Satu botol ESP ni boleh tahan 3 bulan tauu :)

        Memang berbaloi2. Boleh email Irine for the BEST PRICE ! HARGA PROMO UNTUK BULAN OKTOBER NI :)

        Nak dapatkan harga promo untuk bulan Oktober ? Yes! Harga promo jauh lagi murah! 
        Cepat2 email Irine ye,

        irineshaklee@gmail.com


        InshaAllah Irine bagi harga special sempena Oktober. Serta Irine akan guide semua customer2 yang purchase dengan Irine SAHAJA :) Dan jangan risau, Irine akan guide dan ajar jugak cara2 makan yang betul set vitamin ni.








 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in