Indeed Allah is the best planner



Assalamualaikum .

Medina dah selamat ditidurkan. pukul 9.45 malam dia dah tido. Dia tu macam tau-tau je aku nak update blog. Anak yg memahami betul.haha :'D 

Hari ni, lagi sekali aku update blog dengan perasaan sunyi, yang mana confirm-confirm aku publish takde sape boleh baca :'D Takpelah, aku anggap ni diary. Ada rezeki aku akan open.

Hari ni, tepat 13 August 2014, ada berita gembira buat aku, husband dan anak kami Medina. 
Alhamdulillah, Allah beri lagi sekali rezeki buat kali kedua untuk aku pregnant buat kali kedua. Alhamdulillah Medina akan jadi "kakak medina" :') Ape ke peliknyaaa panggil "kakak Medina". rasa janggal laa. teheee. Ape-apepun, aku rasa sangat bersyukur. Terima kasih Ya Allah.


Macam tak percaya, aku akan mengandung lagi kali kedua :'D
*macam takde motif langsung gambar ni.haha* 

Masih ingat lagi entry ni? Masa dapat tau preganant kali pertama. hehe





Takde sape tau lagi tentang ni, cuma family dan 2-3 orang kawan rapat sebab baru je lagi kandungan anak kedua ni.Kalau ikutkan kalau dekat clear blue digital ni kalau tulis "Pregnant 1-2" maksudnya kandungan baru dalam 3-4minggu lebih. Sama macam dapat tau Medina dulu. Tersangatlah awal lagi. Jadi,kali ni, aku belajar dari yang lepas2, kandungan baru lagi, jadi aku rahsiakan pada sesiapa.

Cuma pengalaman kali ni aku rasa agak berbeza sikit pada awal-awal tau aku pregnant.
Aku ceritakan sikit ape yang lain mengandung kali pertama VS mengandung kali kedua (berdasarkan awal2 dapat detect ni lah).

- Masa Medina dulu, aku tau pregnant sebab aku kerap buang air kecik. kejap2 masuk toilet, selang seminit masuk. berulang2.So, aku rasa ada something wrong somewhere. huhu.
Tapi...masa bakal adik Medina ni, aku tak rasa macam tu, cuma aku rasa pinggang aku rasa sakit sengal2,rasa macam berat je. Dan, aku rasa macam perut ni senak semacam. Tambah pulak, Medina tiap2 malam tido kemain ganas! habis ditendangnya perut aku sebab nak susu. haha.sabo je lah.

- Sakit kepala yang teruk macam rasa terhuyung hayang dan rasa macam nampak awan-awan atas kepala.haha. punyalah pusing.

- Masa Medina, period aku lewat sehari dah boleh detect. Tapi masa adik Medina ni, lewat 10 hari baru boleh detect positive.

-Dan yang palingggg ketara sekali, aku dapat rasa something wrong bila aku tiba-tiba mengalami angin kus-kus, badan aku automatic tak sihat secara mendadak. Sebenarnya, masa sebelum raya aritu, masa tengah jawab mid-sem exam, aku start sakit. Takdelah sakit ape pun, cuma aku batuk2 sampai satu dewan boleh dengar bunyik "qolqolah" (haha), batuk sampai hilang suara langsung tak keluar, dan selsema yg teruk. Kalau ikutkan, aku jarang kena macamtu sbb antibodi aku boleh dikatakan kuat (tak riak,bdasarkan pgalaman.hehe). Tapi, benda tu aku sakit sampai 2 minggu lebih la juga.  Itu ke petanda nak pregnant? huhu


Medina masa ni : 1 tahun 1 bulan. (sekarang 1 tahun 2 bulan)



Geram tengok muka dia tu, macam mak enonn sgt!!

Btw, aku nak sharekan sesuatu yg aku belajar dan pernah dengar ada someone cakap,

kalau bab anak ni, (kalau anak kedua la), percaya pada satu perkara iaitu

" Allah tahu bila waktu terbaik dia akan bagi kita rezeki kali kedua untuk mengandung anak kedua"

"Allah tahu bila waktunya kita dah betul-betul sedia nak jaga 2 orang anak".



Kehidupan kami bertiga InshaAllah jika Allah izinkan akan bertukar "kehidupan kami berempat".
heheh.malunyaa sebut ayat tu..rasa tak biasa lagi :'D


Copp..aku lupe nak cakap, satu lagi yang aku perasan dua tiga menjak ni, 
Medina asyikkkkk nak merapppp je dengan kitorang. Kalau yang tak tau, "merap" tu berkepit. hehe. Dari gambar ni pun boleh nampak, Medina pantang nampak kitorang duduk dua macamni, dia akan jelesss! Tu sebab gambar dia sebok terselit dalam ni, tengah lari nak masuk skali. Sorryy syggg, tak boleh!!! nasib ibu x crop gmbr awk yg comel tu.teheee :'D



Last but not least, 
mungkin nanti Medina dengan adik dia macam dalam gambar bawah ni kot.hehe


how sweet :'D

Rasanya masa adik Medina lahir nanti,bulan 4, 2015 kot. huhu. 
Lagi 2 bulan Medina nak masuk 2 tahun masa tu. 
So, Medina lahir tahun 2013, adik dia bakal keluar 2015. 
so beza nampak lah macam 2 tahun. hehe

sukanyaaaaa.
Terima kasih Allah :)





Salam sayang, 
Ibu Medina.
(mungkin nanti tak boleh tulis ibu Medina lagi dah, kena tambah lagi sorang jadi
"Ibu Medina dan ibu sorang lagi".hehe)






Private blog


Assalamualaikum.

Kali ni type entry dalam keadaaan "kesunyian" sedikit sebab akan tau entry ni aku publish dan takde sape-sape boleh baca. Haihhh,sedih sedih :') Tapi, aku ada sebab tersendiri kenapa menghilangkan diri kejap dari dunia blog. Maybe benda ni hanya aku dan suami je tau :) Itu dah lebih daripada cukup. Mungkin jugak, aku akan ambil masa untuk publickan semula. Time tu, korang akan tengok banyak entry aku dah update sepanjang aku tutupkan blog. 

Pada yang tanya-tanya tu, kenapa privatekan blog, kenapa..kenapaaa dan kenapaa...terima kasih sangat-sangat, rasa dihargai segala penulisan dkt blog walaupun ayat aku tak berapa "power" mana macam blog otai2 blogger lain. hehe.


Straight to the point, 
tahun ni Alhamdulillah dah habis study! yeayy!! hehe saat yang ditunggu-tunggu. Sekarang ni tengah final year dan InshaAllah hujung bulan 9 ni dah habis study. Sekejap la pulak rasa. Tinggal tunggu praktikal 3 bulan and then grad. Medina pulak dah besar, dah 1 tahun 2 bulan dah. Perangai dia Ya Rabbi..... mengucap panjang. :')) Sangat-sangat aktif! Sampai husband ulang banyak kali cakap "aktif betul baby Salindah ni". haha. Kalau yang tak tau tu, Salindah tu product Hemophaty Supplement yang aku consume makan masa sepanjang pregnant dari kandungan 3 bulan sampai nak bersalin.




Medina, 1 tahun 2 bulan.
Hobi : buat duckface, tak kira di mana-mana sahaja. lol.


kalau nak tau, aku sedang mengalami fasa-fasa "seronok" layan kerenah si Medina ni. 
Perasaan seronok tu, aku x boleh nak describe lah macam mana tapi yang aku tau, setiap kali malam Medina tidur, aku jadi sangat tak sabar nak tunggu awal pagi esok tu, tunggu dia bangun :') Honestly anak ibu, walaupun awokk tu banyak cekadok!! tapi waktu pagi lah waktu paling excited nak tggu dia bangun and tersengih kerang busokk! haha. Betul laa orang cakap, anak tu harta, anak tu segalanya bagi tiap ibu bapa. 



Perkenalkannnnn, 
teman gaduh hari-hari aku!! hehe
Buah hati pengarang jantungg hamba :'D 
Ni lah satu-satunya gambar raya kitorang berdua. huhu, masa raya aritu Medina langsung x bagi chance kat kitorang nak gambar sama-sama. Sabo je laaa mak. 





Suami dengan Medina, dua2 ni harta,amanah dan pinjaman Allah untuk aku galas tanggungjawab ni. Sangat-sangat bersyukur. Medina pun nampak sangat berdikari bila makin besar ni, dah boleh berjalan, start daripada tatih-tatih jalan 2 tapak jatuh, 3 tapak jatuh, dan terus boleh berjalan merayau satu rumah. Dari ruang tamu kitorang sampailah merayau carik aku kat dapur. Aku rasa macam magic sangat dia boleh berjalan, gaya dia jalan macam pro sangat nak tolong aku kat dapur nak masak.haha. Cuma kadang-kadang kalau dia penat jalan tu, dia akan berdiri static lama jap, tangan macam mintak tolong dan menangis..Dah penat la tu merayauu. Mengadeee anak ibu!!


Kalau diberikan rezeki, terdetik jugak niat dalam hati nak bagi Medina adik. At least, dia tak bosan and sorang-sorang dekat rumah. Lagipun, aku tengok Medina ni dia jenis penyayangg, jenis suka lepak-lepak dengan baby berbanding lepak dengan orang tua macam atok dia.haha. Aku yakin, kalau Medina ada adik, dia akan sayang adik diaaa macam mana aku dan suami sayang dekat dia :)

Tapi ape-ape pun, Allah knows the best.
Aku yakin InshaAllah, Allah tau bila masanya DIA akan bagi amanah besar kali kedua dekat aku dan suami.

Aku yakin, Allah tau bila masa aku dah ready untuk dapatkan adik untuk Medina.
Jauh dari lubuk hati aku, aku dah sedia nak kembangkan lagi family aku :) hehe.


Kita sebaik-baik perancang, Allah yang tentukan.

Pray for me! hehe <3 nbsp="" p="">



Salam sayang,
Ibu Medina




 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in