10 tanda-tanda nak bersalin. Fuhhhhhh nevesss!


Assalamualaikum Hye. 
Terjumpa satu artikel dekat facebook yang boleh untuk semua ibu-ibu jadikan rujukan sebelum nak bersalin. Tak kisah lah untuk ibu yang pertama kali, ataupun yang dah bersalin banyak kali. Memang tips berguna. 


(10 TANDA HAMIL YANG WAJIB IBU TAHU SEBELUM SEMPAT KE HOSPITAL)
Pre-Labour: 1 hingga 4 minggu sebelum bersalin

1. Baby “jatuh”

  • Beberapa minggu sebelum melahirkan, kedudukan baby semakin ke bawah. Kepala baby akan mula engaged dengan tulang pelvik kita sedikit demi sedikit. Pada waktu ini ibu akan mudah terasa nak membuang air kecil seperti pada Trimester Pertama kerana kepala baby menekan pada pundi kencing. Berita baiknya pula, ibu dah boleh bernafas dengan agak mudah kerana ruang atas dah semakin kosong.
.
2. “Laluan” mula terbuka (dilates)


  • Serviks juga semakin menipis dan semakin terbuka sebagai persediaan untuk melahirkan. Ada sesetengah hospital akan melakukan pemeriksaan bukaan setiap kali check-up dan ada juga yang tidak. Jangan rasa bimbang sekiranya anda hampir dengan due date tetapi tiada bukaan langsung. Ini kerana setiap orang adalah berbeza keadaannya



3. Anda akan kerap rasa cramp dan juga sakit belakang yang agak kuat.

  • Terutamanya sekiranya ini bukanlah anak yang pertama, anda akan rasa semakin sakit di bahagian belakang bawah. Otot dan semua joint akan melonggar dan bergerak sebagai persediaan untuk melahirkan.

4. Semua sambungan (joints) pada badan seperti longgar.


  • Sepanjang tempoh kehamilan, hormon relaxin yang dirembeskan akan menyebabkan semua ligamen menjadi lembut dan longgar. Semakin hampir dengan due date, anda akan dapat merasakan bahagian badan anda semakin melonggar. Jangan risau, ini adalah sebagai persediaan untuk memberi laluan kepada si kecil anda


5. Berat badan anda tidak akan bertambah (atau berkurang)

  • Menjelang akhir kehamilan, anda tidak akan bertambah berat badan dan mungkin ada juga yang kehilangan berat badan. Tapi jangan risau, baby masih bertambah berat badannya. Cuma air ketuban kita (amniotic ×uid) semakin berkurangan, serta kekerapan kita ke toilet untuk membuang air (Refer point 1 dan 6) akan mengurangkan berat badan. 


6. Anda akan mengalami cirit-birit.

  • Memandangkan semua otot berada dalam keadaan relax, begitu juga otot pada rectum. Ini menyebabkan aktiviti pada usus besar melonggar dan menyebabkan cirit birit. Walaupun rasa tak selesa, harus diingat ini adalah petanda baik. Banyakkan minum air untuk kekal hidrate ye.


7. Anda akan rasa sangat letih dan rasa nak berehat sentiasa.

  • Dengan perut yang memboyot, badan lesu tidak bermaya menyebabkan anda berasa sangat letih. Tidur malam pon tak lena. Sekiranya anda mempunyai peluang diwaktu siang untuk berehat, just have a good nap ye.



Early Labour: Beberapa jam sebelum bersalin

1. Anda mengalami contraction yang sangat kuat dan kerap.


- Contraction adalah tanda awal bagi active labour. Kecuali Braxton Hicks. Bagaimana nak bezakan antara contraction sebenar dengan yang palsu (Brixton Hicks) ni:-

  • Walaupun anda aktif, contraction tidak menghilang, malah semakin sakit dan kerap
  • Walaupun anda dah tukar posisi, contraction tetap tidak berkurang dan hilang.
  • Contraction bermula dari bahagian bawah belakang, dan berpindah contraction adalah selang 1 minit. Waktu ni memang rasa dah tak tertahan nak buang air besar =p

2. Anda perasan ada discharge yang berubah warnanya, tidak seperti keputihan biasa.


  • Beberapa hari sebelum nak bersalin tu anda akan perasa cecair yang keluar adalah sedikit pekat.
  • Bila dah tiba hari nak melahirkan, akan ada ‘bloody show’ iaitu akan turun sedikit darah. Jika tanda ini dah keluar, cepat-cepat ke hospital ye.

3. Pecah air ketuban


  • Hanya 15% dari ibu hamil akan mengalami air ketuban pecah, jadi jangan ambil ini sebagai satu-satunya tanda anda dah nak bersalin ye. 
  • Bila air ketuban dah pecah, cepat-cepat ke hospital, kerana semakin lama anda bertahan, lagi bahaya kerana baby mudah terkena jangkitan sekitanya perkara ini terjadi.


Sekiranya ibu mengalami tanda-tanda seperti yang di atas, bersiap sedialah ye. Jangan sampai terlewat ke Hospital yang berhampiran kerana ia boleh membahayakan nyawa kedua-dua ibu dan baby.Semoga bermanfaat untuk semua. Kredit to Tipsmudahhamil

Macam mana boleh menyusu masa mengandung dan menyusu sampai anak umur hampir 3 tahun?


Assalamualaikum. 

Lama jugak tak update blog. Rindu, tangan pun gatal je rasa nak type entry, tp tuh la tak boleh duduk lama sangat atas kerusi lagi-lagi kandungan ketiga ni dah membesar. InshaAllah next month kalau diizinkan Tuhan, akan bersalin baby no 3 ni. Im so excited plus masih dalam proses prepare fizikal dan mental utk suasana bertukar dengan kehadiran 3 orang cahaya mata. 

Ok jom nak bebel jap. 


Dua beradik ni anak-anak perempuan kesayangan, masing-masing nampak dah besar kan? Masing-masing active, masing-masing manja, yelah nama pun anak perempuan. Irine nak sharekan pengalaman Irine and husband besarkan diorang dari size tapak tangan sampailah sekarang ni si kakak dah pun masuk umur 3 tahun lebih dan si adik berumur 1 tahun lebih. 

Anak 1st, Medina. Macam yang sedia maklum dan pernah Irine sharekan sebelum ni, dia dilahirkan secara ceaser. Kenapa ceaser? Sebab mengada kepala tak nak turun bawah! haha. Position dekat atas je. Makanya, kena ceaser la gamaknya disebabkan songsang. 1st time pengalaman jadi seorang ibu 3 tahun lebih yang lepas, bukanlah mudah. Nampak macam "alah sweetnya, alah bestnyaaa ada anak time usia muda ". haha. tapi behind the scene banyak dugaan, banyak cabaran. Lagi-lagi umur masa tu masih mentah lagi 21 tahun. Tapi benda macam tu lah yang mematangkan pemikiran kita lebih daripada umur kita yg sebenarnya. Kadang-kadang rasa bukan 24 tahun, tapi lebih dr tu. haha.

(sebenarnya nak cakap terasa tua dr umur. hihik)

Masa 1st time jadi seorang ibu, dah tekad dan niat siap-siap,

"aku nak jugak menyusu badan penuh dekat anak-anak, apa-apa pun kena usaha!"
(padahal masa tu istilah FULL BF pun tak tau lagi. mati-mati ingat BF tu best friend! lol) 

Medina pulak lahir-lahir bukan terus pandai hisap susu, ambil masa 2 bulan baru dia pandai hisap susu direct. Puas mengajo dia tau! Apa yang Irine investkan untuk make sure Medina dapat BF, is ikhtiar dengan cara amalkan supplement tambahan. Situasi kita semua tak sama, lain orang lain caranya. Ada orang tak payah makan supplement apa-apa pun, rezeki dia Allah dah tetapkan susu melimpah ruah. Tapi yang jenis sikit cinonet ni macam mana pulak? Takkan nak putus asa, tak kan asik-asik nak bagi alasan sama je "susu takde, susu sikit". That's why lah u kena ikhtiar! Kalau dah usaha tapi tak ikhtiar, tak guna jugak sebab tak seiring. 



Kalau nak cakap dari segi susahnya nak menyusu badan ni, Irine pun susah jugak dulu. Irine jamin, siapa yang pernah ada pengalaman melahirkan anak secara ceaser, waktu 1st time jumpa baby, larat ke nak terus susukan baby? Tak kan? Sebab luka ceaser yang terlampau sakit menghalang niat kita nak pegang, nak dakap baby apatah lagi nak berkepit nak bagi susu badan. Nak bangun pun susah, apetah lagi nak beralih arah badan. Hati ibu mana yang tak sedih, nurse awal-awal dah suapkan baby dgn susu bancuh sbb tgk si ibu tak larat nak menyusu. tapi nak buat macam mana, baby dah lapar.

Supplement yang Irine decide untuk cuba consume masa 1st time bersalin tu ialah Set Breastfeeding Shaklee. Masa tu memang jakun betul, dapat berbotol-botol supplement Shaklee. Rasa syok tengok. Apa yang Irine mula-mula jatuh hati dengan Shaklee product ialah bermulanya dengan Set BF dia dan juga set berpantang Shaklee. Consistent makan, tak skip, Alhamdulillah dapat susukan anak pertama Medina sampailah umur dia almost nak cecah 3 tahun barulah dpt wean-off (sekarang pun dia bf lagi tapi time nak tido petang dan malam je.hehe). 

Masa pregnantkan anak kedua, Hasya, masih menyusukan Medina macam biasa, sampailah adik dia lahir. Hasya pula rezeki kali tu dapat bersalinkan secara normal walaupun gap tak sampai 2 tahun. Dua beradik ni share sama-sama menyusu dengan cara tandem nursing. Sama juga dengan kes Hasya, pregnant kali ketiga ni, still dapat menyusukan dia macam biasa. Penat tak menyusu masa mengandung? Of courselah penat, penipu sape kata tak penat. Tapi, ikhtiar dengan amalkan makanan tambahan Shaklee untuk bekalkan tenaga, menggalakkan production susu walaupun sedang mengandung, memekatkan susu dan lain-lain. 

Cuma apa yang Irine boleh sharekan dekat sini, jangan pernah rasa takut,risau atau terlalu sayangkan duit untuk investkan duit kepada sesuatu product yang terbukti bagus, banyak testimoni dan juga berbaloi-baloi. Kenapa Irine cakap berbaloi-baloi? Sebabkan product Shaklee bukan hanya bertahan setakat sebulan makan je, tapi berbulan-bulan lamanya.




 Irine amalkan FULLSET BREASTFEEDING SHAKLEE start daripada anak pertama lagi. 
Fullset BF which is ESP, B complex, Ostematrix, Alfafa Complex, Vitalea dan juga Vit C. Kesemua ni tahan berbulan-bulan tau bukan setakat sebulan ya. Mostly tahan 3-4 bulan dan Vit C tu pula tahan 6 bulan. Fuhh, worth it sungguh! Ni lah rahsia Irine selama ni kalau nak tau. hehe. Pasni jangan tanya lagi :P 

Mesti ada yang cakap, banyaknya kena makan! Yup betul, tapi kesemua ni bukan kena makan secara serentak ya. Ada jadual dia sendiri yang selalunya Irine akan guidekan special untuk customer yang purchase dengan Irine. Irine akan ajarkan macam mana cara makan sebagaimana yg Irine amalkan selama ni. Kalau nak beli set budget pun ada juga, just wassap Irine ok?

Meh Irine terangkan secara details

Khasiat dan kebaikan Set BF Shaklee :-

  • Memberi nutrisi penyusuan buat si ibu
Set penyusuan Shaklee mengandungi multivitamin lengkap iaitu Vita-lea yang membantu melengkapkan kekurangan vitamin dan mineral dalam tubuh. Ini menjadikan si ibu lebih sihat dan cergas serta dalam masa yang sama dapat menyalurkan kebaikan tersebut melalui penyusuan ibu.

  • Mengurangkan stress
Tekanan yang keterlaluan dirumah dan office boleh menjejaskan penghasilan susu badan. Set Penyusuan Shaklee membantu melegakan tekanan dan menjadikan ibu lebih tenang. Kurang rasa nak marah, kurang rasa tension! Bukankah keadaan yang tenang dan rileks boleh melancarkan pengaliran susu?

  • Lebih bertenaga dan kurang jatuh sakit
Ibu akan merasa lebih segar bertenaga walaupun bekerja di siang hari dan melakukan tugas rutin di rumah pada waktu malam. Vit C membantu meningkitkan antibodi si ibu dan seterusnya meningkatkan daya tahan melawan penyakit buat si comel. Sumber kalsium dari Ostematrix pula merangsang penghasilan pembentukan tulang dan gigi yang kuat disamping mengurangkan masalah susu merundum ketika haid. Ianya juga salah satu supplement yang sangat diperlukan untuk mengelakkan daripada mengalami sembelit.

  • Kehadiran protein ESP sebagai milk booster , menambah production susu, memekatkan susu dan menghasilkan kualiti susu yang terbaik
ESP menghasilkan tisu-tisu baru yang lebih sihat dan cantik. Hasilnya kulit ibu dan bayi menjadi bersih dan cantik selain memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Sesuai untuk mereka yang nak berdiet secara sihat. 

  • Alfafa sebagai penggalak susu terbaik
Alfafa menggalakkan penghasilan susu si ibu. Selain bertindak sebagai milkbooster, juga membuat perut menjadi senang lawas dan mudah untuk membuang. 

  • Setiap Set breastfeeding Shaklee boleh bertahan selama 2-6 bulan lamanya. Sangat jimat untuk jangkamasa yang panjang dalam membantu kita melengkapkan misi penyusuan buat baby tersayang.




Bulan ni Shaklee offerkan ada promotion untuk ESP dan juga VIT C. So, Irine highly recommended untuk beli bulan ni sebab harga jauh lebih murah berbanding biasa. I tell u, wajib cuba kalau dah pasang niat daripada awal untuk full bf kan baby. Rugi tak beli bulan ni. 

Boleh contact Irine untuk dapatkan set breastfeeding Shaklee. 

IRINE NADIA 
Whatssap for order : 010-2210776
Your Health and Beauty Consultant

Follow Instagram : @irinenadiashaklee
untuk lihat banyak lagi set-set shaklee yang Irine jual. 
















 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in