Nyawa


Assalamualaikum.


Anak-anak ibu. Ada orang tanya, macam mana perasaan bila dah ada 3 orang anak? 
Jawapan : Meriah! hehe. Jadual tu dah jadi padat sikit tapi seronok. 
Teringat kata-kata suami, 

"kadang-kadang walaupun kita tak rancang, Tuhan tetap tentukan jadi jugak"

Fiska Medina : 3 tahun 5 bulan
Hasya Tasnim : 1 tahun 7 bulan
Muhammad Umar Fahri : 18 hari



Milk booster paling berkesan + sedap + menyelerakan


Assalamualaikum Hye :)
Quickly update from me, update blog pakai phone je ni. hehe

nak sharekan milk booster yg betul-betul membantu untuk banyakkan production susu. 
Sepanjang tempoh berpantang ni, memang banyak consume ESP. Memang dapat rasa perbezaan antara menyusukan anak perempuan dan anak lelaki. Semestinya menyusukan anak lelaki, aku rasakan lebih lama, kerap dan banyak. 


Aku sharekan milk booster yang aku sendiri /pernah consume :-

1) Air rebusan longan kering - Longan kering ni selalunya ada jual dekat tesco, giant, kedai ubat cina seyseyy, dan lain-lain. Senang je nk buat. Longan kering tu basuh dulu bersih2, dan rebus. Air tu minum. Hasil dia ? Memang sangat-sangat membantu ! Dan air longan ni mmg sedap. RECOMMENDED!

2) Sawi & Lobak putih - dua-dua jenis sayur nih la sepanjang tempoh berpantang akan bertemu setiap hari! haha. Sampaikan rasa nak makan sayur2 lain, tapi apakan daya, takut pulak kalau sejuk ataupun angin nanti. 

3) Halba - Halba ni kalau ikutkan tak sedap.haha. tu bagi aku lah kan. Tapi halba ni pun mmg berkesan for me. Tapi aku tambah madu untuk kasi penambah selera air halba tu jadi sedap sikit. RECOMMENDED!

4) Horlick + Milo - Horlick mmg femes. Boleh consume time pantang. Mak selalu pesan tiap kali pantang, " kau kena minum Horlick, sebab engko tu menyusu". Kalau tak Horlick, boleh try jugak minum Milo. tapi Milo tak ramai orang nak consume time pantang, sebab takut sembelit, but for me, waktu tengah lapo, suka minum milo panas-panas dan cicah dengan biskut oat. 

5) Kurma. Stok kurma memang wajib ada. Kalau anak u kena jaundice, ibu-ibu sekalian silalah makan kurma banyak-banyak ok untuk kurangkan jaundice InshaAllah dengan menyusu badan. 

6) Supplement - Semestinya consume supplement SHAKLEE.


So, aku consistentkan minum ESP untuk membantu production susu lebih banyak dan pekat .

Yang atas ni ialah menu yang aku sendiri try untuk milk booster 

ESP SHAKLEE + SUSU DUTCH LADY FULL CREAM + KURMA + BADAM 

Apa hasilnya? Hasilnya, waktu malam jadi seksa sikit sebab nak kena kejut baby suruh menyusu :'D

Macam mana cara nak buat? 

Kurma dengan badam tu aku rendamkan dulu. Then susu Dutch Lady full cream aku blendkan dengan badam dan kurma. Lepas dah siap-siap blend, aku campurkan dengan ESP SHAKLEE (PALING WAJIB LETAK!!), pastu terus shake, shake,shake uolsssss! hihi. Sedappppp ! 

Nak tengok macam mana video tutorial buat resepi milk booster ni boleh follow 
IG : @irinenadiabeauty 


1st : Fiska Medina, 3 tahun 5 bulan 
(masih menyusu badan sampai sekarang, cuma bezanya, dia dah wean off masa umur 2 tahun lebih, tp dia menyusu lagi dgn aku untuk tidur petang dan tidur malam. Lain-lain masa, dia dah minum susu kambing Rayden.)

2nd : Hasya Tasnim, 1 tahun 7 bulan. 
(masih menyusu badan, sekarang share menyusu dengan adik baru dia. Masa pregnant anak ketiga, aku teruskan menyusu dia sambil mengandung dari awal pregnant sampailah bersalin dan sampailah sekarang. Sama juga situasi masa pregnantkan Hasya, menyusukan Medina daripada awal pregnant sampailah adik dia keluar dan share sama-sama)

3rd : Baby Umar Fahri, 13 hari.
Menyusu badan, kongsi dengan kakak-kakak dia.haha. Tapi apa-apa pun, sebelum nak menyusukan kakak-kakak dia, aku akan pastikan si adik menyusu dulu. Apa-apa pun, biar adik dulu yg menyusu. Lepas2 tu bg kat kakak dia. 

Fuhhhh. 


Semestinya nak menyusukan anak-anak syurga ni perlukan macam-macam usaha. 

Apa yg boleh di share ikut pengalaman diri sendiri macam mana boleh fully bf kan anak-anak :- 

✅Consume milk booster. Sepanjang menyusukan anak-anak, supplement Shaklee tersangatlah membantu.

✅Air masak pun lebihkan jugak utk menghasilkan production susu .

✅Time pantang, my prinsip NO DIET! Nak diet pun after pantang nnt sbb dalam waktu pantang time tu mmg production susu tengah banyak! Rugi kalau nak sekat2 makan time pantang .

✅Makan kurma + apa2 jenis biskut kalau rasa lapar .

✅ Sentiasa pump. Once u dah pump, Miss B u akan start kosong balik,so selalunya lepas pump, Irine akan bg baby menyusu direct pulak. Stok pump tadi boleh simpan. U kena ingat,"semakin banyak demand, semakin banyak susu yg akan terhasil". Kalau u malas nak menyusu, asyik2 merungut letih la, baby minum kerap sgt, badan sakit la ape la, mcm mana nak Bf kan baby? Nak bf kan baby ni bukan tahap kena rajin je, tapi disiplin tu kena ada jugak + mental kena kuat + SABAR. So that, u akan berjaya BF kan baby sampai 2years, kalau ada rezeki more than 2years pun boleh tau.

✅ Nak menyusu, KEY POINT PALING PENTING ! --> Support daripada husband sendiri. Aku rasa dah berapa banyak kali dah aku menangis dekat husband sbb tipulahhhh kalau tak letihh nak menyusu. tp husband bg byk support moral. 

✅ Nak menyusu, fikiran u kena kosongkan. KENA SENTIASA POSITIVE. Kalau boleh, elakkan lah rasa bad mood time nk menyusu.


 Mummy-mummy dkt luar sana, lagi-lagi 1st time bakal nak jadi ibu, apa yg aku boleh pesan, jgn putus asa ok! Set dalam mind siap-siap, semua kena positive!

Ok lah, tu je nak share. Sbb ni pun antara salah satu request drpd reader blog yg mintak untuk sharekan entry berkenaan pengalaman menyusukan anak-anak :)

Follow official instagram Shaklee : @irinenadiabeauty







Mandian herba & Lulur badan


Assalamualaikum Hye :)

Harini masuk hari ke-12 berpantang dan merupakan last day pakej mengurut dengan confinement lady. Macam sebelum-sebelum ni, lebih kepada ambil pakej rawatan berurut 3 hari je, tapi kali ni mmg dah cakap dengan husband nak ambil lama sikit sbb pregnant kali ni pun dekat-dekat. Kalau boleh nak sihat dan segar betul-betul.  Jadi, ambil seminggu. Bezanya kali ni ambil complete sikit yg ada berurut, mandian herba, bertangas, bertungku, lulur, tummy binding (ikat bengkung), masakan untuk ibu berpantang (walaupun mak sendiri pun masak, tapi selang seli.hehe), mandikan baby + urut baby + tuam baby. So, start hari ketiga bersalin haritu confinement lady tu dah datang. Sebenarnya hari ketiga tu pun dah start sengal-sengal badan tau sbb badan ni perlukan urutan sebelum masuk angin. 


Setiap pagi, confinement lady akan bawak segala jenis bahan mandian herba ni untuk dia rebus dan aku gunakan sebagai air mandian. Wangiiiii sangat-sangat air herba ni. Yang uncang tu bahan penting. Besar jugak uncang herba ni,dalam tu ada macam2 kandungan herba katanya. Aku ni pulak memang jenis banyak tanya. Kejap-kejap tanya apa fungsi mandian herba ni, apa fungsi bertangas, apa fungsi bertungku dan bla bla bla. Katanya, mandian herba ni fungsinya untuk buang segala jenis penyakit dan sakit-sakit dalam badan, kasi segarrrr itu badannyaaa, kasi badan wangi lepas bersalin. 

Oh ya, confinement lady yg aku ambil ni orang Indonesia. Aku tanya dekat dia, kalau ikutkan orang Indonesia punya cara berpantang lagi ketat. Kalau pakai bengkung tu, bukan pakai time berpantang je, tapi 3 bulan kena pakai straight! nak tido pun pakai bengkung. Nak keluar pun pakai bengkung. Cop, diorang punya style, kekalkan pakai bengkung jenis yg berikat tu tau, bukan bengkung instant. So, bila tiap kali berjalan, perut tu rasa selamat, perut tu tak jatuh. Yelah lepas bersalin ni kan badan mengembang, so nak kekalkan shape badan tu biarlah daripada awal. Aku tanyalah, tak susah ke pakai bengkung ikat tu? Pakai dan ikat sendiri ke?

Dia jawab, 

"Iyaa agak sulit mau pakai itu bengkung hari-hari. Saya pakai dan ikat sendiri. Tapi coba saja lihat saya, udah anak 5, perut masih kempissss!. Kencangggg gituuu!" 

Punya confident dia jawab soalan aku. haha. Aku pun iyakan ajeee.
Kencang pun kencanglah.


Last day pantang tadi, dia pakaikan lulur satu badan. Lulur ni berasaskan lulur kopi. Memang wangi sangat-sangat bau kopi. Dah la tengah pantang, sambil lulur, sambil terbayang air kopi. wuuu. Aku kalau dalam bab-bab segala jenis lulur ni memang suka, lagi-lagi time pantang. Sebab time pantang ni la nak lakukan aktiviti sental-menyental daki-daki yg hinggap time pregnant. Pregnant kali ni Alhamdulillah, stretchmark x de sbb hari-hari masa pregnant amalkan minum ESP Shaklee.  Kalau u time pregnant naik banyak stretchmark @ daki-daki gelap dekat leher ke, celah2 tersembunyi, kena pakai lulur ok! My own experience, daki-daki masa pregnant ni, kena sental masa awal-awal berpantang. Kalau u x jaga and buat dari awal kan, kesan-kesan tu susah nak hilang. Dalam erti kata lain, daki2 tu akan jadi degil !! haha. So, masa dalam waktu pantang tu, kesan2 degil tu still baru lagi, senang nak hilang.


Untuk yg tengah pregnant, nak elakkan stretchmark hinggap, consume lah ESP Shaklee. Seriusly, perut u akan nampak cantik je tau. 

FOLLOW IG Irine untuk details : 
@irinenadiabeauty




Sebabkan masa buat lulur tadi best dan bau sedap, aku pun tanya, ada jual x lulur kopi tu. Dia kata ada, so aku pun beli 2 balang! hehe. 1 balang ni boleh guna banyak kali. So, lepasni boleh lulur dan buat sendiri. 


Dah alang-alang tu, aku borong sekali uncang mandian herba tu. Lepasni orang tu takde, boleh buat sendiri je. Size uncang ni besar macam size tapak tangan besar, bukan cinonet. aku borong 10 paket terus. 1 uncang boleh guna 3x mandian.

Tu je lahh nak share petang ni dah alang-alang anak semua tengah tido ! hehe

Next entry kalau rajin, aku sharekan ambil dengan siapa pakej confinement beserta pakej dia sekali.
Siapa nak aku share entry tu??? hehe

Bye-bye




1st,2nd,3rd pregnancy


Assalamualaikum Hye.
Bila belek-belek semua gambar pregnancy, dapatlah combine kan semua gambar setiap kali sarat mengandung. Alhamdulillah ini semua anugerah daripada Allah, saya doakan semua wanita-wanita yg dah berkahwin di luar sana dapat merasa nikmat mengandung. Amin, amin, amin.



Just for sharing, ramai yang tanya Irine, kenapa suka sangat dengan Shaklee? irine start jatuh cinta dengan Shaklee adalah disebabkan SET BERPANTANG SHAKLEE. 1 set berpantang mcm irine makan masa 1st baby bersalin ceaser dan 2nd baby bersalin normal.Apa yg Irine dapat rasakan ialah bersalin ceaser dan normal, both luka bersalin Irine cepat sembuh dan badan cepat jadi sihat. Tak lupa jugak, sepanjang mengandung tiga-tiga ni, Irine jatuh cinta jugak dengan SET HAMIL SHAKLEE which is supplement tambahan yg Irine consume semasa mengandung.



Apa yg Irine amalkan sepanjang mengandung ?

✅ ESP memang konsisten minum dari seawal usia kandungan 4weeks sampailah saat menunggu hari ni.

✅ Vitalea Iron Formula. Membantu ibu menambah zat besi sbb biasanya ibu mengandung kurang zat besi. Kurang zat besi boleh menyebabkan ibu mudah pitam. Sepanjang ambil Vitalea, HB dan BP doctor sentiasa puji bacaan cantik Alhamdulillah.

✅ Vitamin C. Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi serta menjadikan kulit lebih cantik. Kalau Irine demam/selsema/x sihat, Irine akan up kan dose 2 biji vit C. Tak perlu lagi makan panadol sebab tak digalakkan ambil. Membantu Penyerapan iron – kalau tak cukup Vitamin C, makanlah Iron sekapal pun takkan diserap oleh badan.

✅B-Complex. Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B complex mengandungi folic acid yg diperlukan oleh ibu mengandung .

✅Ostematrix . Yang ni adalah fevret Irine. Dah berbotol2 habis sebab tiap malam akan wajib telan utk elakkan sakit2 badan, kaki kebas. So far kali ni tak rasa kaki kebas, simpul biawak, dan rasa lebih bertenaga. Yang tak minum susu, boleh gantikan dgn OSTEMATRIX. Please remember, baby serap almost 90% kalsium ibu sewaktu mengandung.

✅OMEGA GUARD. Irine ambil start dr 2nd trimester sehinggalah 32 weeks 3rd trimester. Omega Guard bagus utk perkembangan otak baby dan kandungan Omega Guard lebih baik berbanding minyak ikan seperti Neurogain. Neurogain sebotol tahan sebulan, tapi Omega Guard sebotol tahan 3 bulan. Nampak penjimatan di situ? 



Ada tak yg pregnant tapi rasa badan lesu je, tak bermaya, bacaan HB dan BP tak cantik, keluar masuk hospital masuk air, kena minum air gula sebab berat badan naik terlebih? Irine sendiri pengguna tegar supplement hamil SHAKLEE suggestkan set ni utk u all :) 

Dapatkan harga PROMO JAUH LEBIH MURAH serta special consultation/guide cara makan supplement dengan betul dengan Irine.






Boleh follow Instagram Shaklee Irine :-
@irinenadiabeauty

Irine Nadia
Whatssap : 010-2210776
Your Health & Beauty Consultant




Jadual Makanan Yang Boleh Dimakan dan Tidak Boleh Dimakan Semasa Pantang


Assalamulaikum Hye :)
Sebenarnya time pantang ni banyak masa terluang. Jadi aku ambil kesempatan nak update blog sekerap mungkin dan semampu mungkin :P Alaa update blog pakai phone je nih.hehe


Sebabkan ramai yang bertanyakan boleh tak sharekan menu2 time pantang, yg tu sebenarnya aku banyak ikut menu dalam facebook je. Kan sekarang ramai orang share kan. Yang aku boleh sharekan ialah jadual makanan yang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan semasa pantang. Yg ni aku dapat daripada confinement lady yg aku booked. Boleh lah u all pun refer-refer in future bila time pantang 
ok?








So far, pantang kali ni memang aku bagi list ni siap-siap dekat husband masa dah bersalin haritu. Senang terus print out and bagi dekat husband suruh carik stok-stok lauk mentah dan stok makanan kering untuk kudap-kudapan. Yg stok kudap-kudapan macam segala jenis biskut tu penting! sebab time pantang nafsu makan aku macam tak serupa orang sikit ! haha.




Ok tu je entry kali ni nak share ! 
Nak share entry ni dipersilakan utk buat rujukan.

tata!




Macam mana nak elak SEMBELIT masa pantang



Assalamualaikum hye :)

Harini ada masa terluang sikit. Baby tengah tidur, kakak Nina dah tidur awal sbb x tidur seharian, kakak Hasya tengah busy main. Ibu dia pun baru lepas setel semua benda.

Rasa macam pantang kali ni lebih bertenaga, kurang la rasa mengantuk macam pantang-pantang yg lepas. Aku rasa antara salah satu sebabnya jugak, baby tak meragam dan berjaga malam. huhu. Jaga untuk menyusu je, bila menyusu pun aku tak bangun, tapi menyusu sambil baring + mengiring. Memang daripada anak pertama dan kedua, daripada waktu pantang lagi dah biasakan diorang dalam pantang menyusu sambil baring. Tak takut ke terhimpap? Haa yg tu kena berjaga-jaga la jugak dan make sure anak tak tersedak tau. Kena alert! Kadang bukan boleh percaya sangat mak2 ni suka tido mati termasuklah yg tengah cakap ni! hehe. Aku pulak dah biasa semua anak macamtu. Jadi, mak2 semua, kalau nak elak letih berjaga dan bangun malam untuk menyusu, train la anak dr awal menyusu sambil baring. Toksah bangun2, letih badan sebenarnya kalau mcmtu. but depends cara masing-masing ok :)

Ok nak share pengalaman sendiri. Selalu dengar yg ramai ibu-ibu sembelit time pantang. Eh jangan buat main-main tau sembelit time pantang ni risiko dia besar. Kadang ada yang boleh sebabkan sembelit sampai berdarah. Ada certain ibu yg bersalin jadi trauma bila alami sembelit teruk sampai rasa seram nak membuang. Orang kata kalau nak cepat baik luka jahitan tu kena elakkan push time membuang. 

Yes macam diri sendiri, lepas bersalin, benda paling takut ialah 
"alamak, macam mana nak membuang, dah la jahitan baru lagi, boleh kee".

Masa lepas bersalin haritu, jangan risau, doctor memang bagi ubat minum pelembut najis. So, u all tak perlu risau k. Kalau doctor tak bagi boleh beli dekat farmasi. Masa dekat hospital haritu, serius ubat pelembut ni memang membantu sangat-sangat. Jadi kita tak perlu risau jahitan luka/terkoyak sbb once dah consume ubat pelembut tu, u akan rasa perut tu macam nak cirit-birit. Pernah kena cirit birit tak? haha. Bila cirit birit, tak boleh nak tangguh-tangguh, haa macamtu jugak bila makan ubat pelembut doctor bagi ni. 

Untuk 2-3 hari makan ubat ni, memang membantu, tapi bila dah sampai rumah, aku rasa perut ni sangatttlahh tak selesa.Kenapa? Sebabkan ubat pelembut ni mcm tak sesuai dgn aku, buatkan aku kejap-kejap nak pegi toilet . dalam masa setengah jam, ulang alik jugak sampaikan mengganggu bila aku sedang menyusu baby, tp time tuh la nak berlari ke toilet ! 

Jadi, masa nurse datang rumah haritu, aku tanya dekat dia, 

"nurse, boleh tak kalau saya nak stop makan ubat pelembut tu, bukan sebab tak bagus, saya suka sbb senang nak lawas, tapi ubat tu buatkan perut saya rasa memulas/pedih sampai tengah malam kena ulang alik ke toilet"

Then nurse pun cakap, boleh kalau nak stop tapi kena make sure kena gantikan dengan makan makanan yg berasaskan fibre macam sayur hijau banyak2. Pastu air kena minum lebih, kalau tak nnti boleh sembelit. Bila nurse dah bagi green light, aku pun automatic stop kan serta merta. Bila dah stop, aku gantikan dengan apa? Aku ikut cakap nurse makan sayur byk2, air minum lebih dan gantikan dengan makan Ostematrix. 




Sebelah kiri tu ubat pelembut hospital bagi. Dalam bentuk minum. Dan yang sebelah tu Ostematrix. 

Ostematrix ni sebenarnya dah lama aku consume since pregnant lagi sampailahhh masa berpantang. Kenapa Ostematrix? Masa pregnant aku consume Ostematrix untuk hilangkan sakit-sakit badan/lenguh/elak kaki krem @ simpul biawak time pregnant / elak gusi berdarah time pregnant sebabnya Ostematrix ni ialah pengganti kalsium. Kalau u jenis tak minum susu, silalah consume Ostemtarix ni ya sbb ostematrix ni pengganti kalsium. Selain tu Ostematrix ni fungsi dia melawaskan/melembutkan najis. So sangatlahhh sesuai consume time pregnant dan berpantang. 


Apa beza consume Ostematrix dengan ubat pelembut hospital bagi? 
Yg ni my personal opinion . For me, maybe perut aku tak sesuai dgn ubat hospital tu sbb terlalu kuat sangat kesan dia sampaikan perut rasa tak selesa dan pedih. Ostematrix pulak bila makan, aku akan ambil 4 biji sekaligus. Dan kesannya, tiap-tiap pagi akan senang dan sangatlah mudah nak ke toilet. Dia bukan melawaskan sampaikan rasa macam cirit birit tau. TAKKKK! Tapi dalam bentuk senanggggg yang teramat. Tak sembelit langsung! Bila tak sembelit, so mood time pantang pun happy! Takde nak moody2 sebab menahan sakit, betul kan?

Selain tu, beberapa tips lain yang aku baca untuk elakkan sembelit time pantang :-

Tips untuk rawat sembelit yg mungkin boleh diamalkan

1. Pemakanan. Kena jaga pemakanan semasa dalam pantang. Banyakkan ambil makanan yg berserat, buah-buahan dan sayur-sayuran. Time pantang tak banyak sayur yg boleh makan kan, kalau macam aku, hari-hari lah makan sayur sawi. Nasib aku memang hantu sayur. Tak boleh kalau dalam sehari tak makan sayur!Tak lengkap.
2. Supplement. Supplement mmg byk membantu terutamanya kalsium dan detox. Detox dia akan bawak najis kita terus parking ke usus besar dan kalsium pulak memang melawaskan. So bila dah membuang, badan u pun akan rasa lebih ringan dan rasa lebih sihat!
3. Minum air putih banyak-banyak. Orang dulu-dulu tak bagi minum air byk takut bawah tu kembang, tapi cara yg betul ialah nak minum banyak tu boleh tapi sekali minum ialah minum sikit-sikit tapi kerap.Lagi-lagi kalau ibu yg menyusu badan, air memang no 1 kena lebih, perlu minum air yg cukup untuk hasilkan production susu yg banyak. Air yang cukup bantu elakkan najis jadi keras. 
4. Guna toilet jenis duduk. Kalau jenis cangkung macam bahaya jugak rasanya. huhuh. 




Ok tu je lah yang boleh di share :) So far suka sangat-sangat consume Ostematrix. 
Kalau ada yang berminat nak dapatkan Ostematrix, boleh order dengan Irine jugak.

Irine Nadia | 010-2210776
Follow Instagram : @irinenadiabeauty 



3rd baby, birth story


Assalamualaikum hye :)
Last entry sebelum ni dah cakap siap-siap, "doakan next entry Irine dah bersalin". 
Makanya, ianya menjadi satu doa dan makbul juga! Alhamdulillah, dah pun tepat seminggu bersalin :) Syukur Allah permudahkan segalanya. 

Kali ni banyak minta doa supaya tak overdue macam previous pregnancy. Kejap-kejap call mak dengan ayah suruh diorang buat solat hajat, mintak doakan anak dia cepat bersalin. hehe. Terus terang cakap,  nak bersalin cepat bukanlah sebab tak sabar-sabar nak tengok baby, yang tu no 2, tapi sebab dah rasa berat sangat badan and pinggang dah start sakit sangat2 lagi-lagi bila dia dah attack dekat tulang punggung.wuuuu. Nak duduk pun tak boleh dah, kena baring je tau. Pernah la tanya doctor, 

"doc, kenapa saya rasa kali ketiga pregnant ni bila dah masuk 36 weeks ke atas, bahagian pinggang tu rasa sakit sangat2 ye. Nak kata saya tak minum susu, hari-hari saya minum susu, nak kata tak ambil pil kalsium, hari2 saya ambil doc". 

Then, doctor cakap, bukan sebab tu, takde kena mengena pun, tapi sebabkan bila dah byk kali bersalin, muscle tu makin longgar. Nak-nak bila bersalin dekat-dekat. Jadi, doc pun sarankan, lepas ni iolsss kena exercise balik and rest cukup2. hehe. Tu pun dah minum susu dengan ambil pil kalsium tau, kalau tak ambil? lagi perit rasa hagaknya.

Entry kali ni rasa excited sangat-sangat nak cerita birth story. Plannya nak update cepat-cepat tapi apakan daya, bila anak dah masuk 3 orang ni, nak pegang laptop pun tah kemana.

Apa yang boleh di share, bersalin kali ketiga ni Alhamdulillah, teramatlah mudah prosesnya. Tak ambil masa yang lama dan bagi aku, rasa bersyukur sangat-sangat. Hari-hari aku doa supaya kalau boleh biarlah bila dah sampai hospital, bukaan tu dah buka lebih daripada 5cm siap2. So tak perlu la nak ambil masa yg lama tunggu dekat hospital. Datang untuk terus bersalin je. 


Kronologi bersalin anak ketiga.

25/10/2016 (Selasa) 

Masa ni, aku dah rasa lain macam. Perasaan pun macam ada "instinct" pelik. Aku selalu percaya dengan "instinct" diri sendiri. memang kebanyakkannya tepat pada sasaran. Bak kata orang, instinct mak2 ni selalunye tepat :P  

Sebenarnya, seminggu sebelum date ni, aku dah start rasa sakit. Aku yakin tu hanya "false contraction" je sebab sakit tu belum datang kerap 5 minit, 5 minit lagi, tapi sakit tu datang dalam jangka masa tak sekata, kejap datang 8 minit, kejap datang 6 minit sekali, kejap datang 5 minit macamtu.  Dalam jangka masa seminggu ni, aku langsung tak boleh buat kerja apa. Nak jalan dah tak berapa larat, sakit sangat-sangat kaki nak pijak lantai. Aku rasa anak aku yg kedua, Hasya jalan lagi laju daripada aku. haha. Banyak kali aku ajak husband keluar, nak suruh bawak jalan-jalan kasi percepatkan bersalin, tapi nak tau apa respond husband bila aku ajak dia keluar? 

"macam mana nak bawak sayang keluar jalan-jalan, abg tengok sayang jalan pun dah tak betol dah"

tersentap aku dengo dia cakap macamtu. wuuu. Memang betul pun dia cakap, kalau keluar pun, aku tak larat nak jalan. Jadi apa aku buat kat rumah? Melepekkkkk atas tilam! Time ni, boleh dikatakan hari-hari lepas solat Subuh, aku sambung tidur restkan badan dan bangun  dalam pukul 9-10 pagi. Husband tak kejut ke suruh bangun? Aaah dia tak kejut langsung, dia bagi je aku tidur dan rehat. Aku celik-celik mata je, dia dah setel mandikan 2 beradik tu, Medina dengan Hasya. Sejuk perut i ngandong anak u. hehe. Kadang rasa serba salah sebab dua-dua anak dia yg setelkan semua, tambah pulak waktu malam dua2 anak bangun terjaga, dia lah yg bangun dodoikan dan dukung kasi tidur balik. Boleh aku katakan, seminggu tu husband tak tidur sangat pun. Itulah dunia realiti bila dah kawen dan punyai anak2. Macam-macam ko kena korbankan tau. 

26/10/2016 (Rabu)

Hari Rabu ni, bukak-bukak je mata, husband tanya 

"syg nak pegi mana? Jom abg bawak keluar,kalau syg larat la".

Terus aku balas, jomm. Dah lama terperuk dekat rumah. Masa ni pun selera makan aku dah ke laut. Dah tak selera nak makan apa2.Dalam fikiran, aku nak bersalin je. Aku terus siap-siap dan mintak tolong family mertua jagakan Medina dengan Hasya kejap sebab kalau boleh seharian tu aku nak keluar sampai letih berjalan ! 

Dan kitorang pun keluar. Dalam otak tak tau nak ajak pegi mana, cuma nak ajak jalan-jalan dekat mall and tengok movie je pun. Baru sekerat jalan lepas hantar budak2 tu, masa otw tu aku dah rasa lain maciamm perut ni. Rasa sakit kerap kurang dari 5 minit. Dalam hati aku sebenarnya dah terdetik yang kalau tak harini aku bersalin , mesti esok. Tapi aku tak bagitau husband la apa yg aku rasa. 


Apps yang aku gunakan 2x berturut-turut start daripada bersalin normal anak kedua sebelum ni. Dan kali ni aku gunakan lagi sekali apps "contraction". Sangat membantu apps ni, boleh la install ya mak2 sekalian untuk record contraction. Macam mana nak guna apps ni? 

Bila kau rasa sakit contraction tu je, ko tekan "start". Bila sakit tu dah hilang, ko tekan la "stop". Simple je. Then, ko boleh la tengok berapa kerap dan berapa minit sakit tu datang. Nampak tak macam gambar atas ni? Ni contraction yg aku set bila rasa sakit pagi tu. Ada yang 3 minit, ada yang 4 minit, 5 minit etc. Nih la salah satu tanda ko bakal bersalin dalam waktu terdekat ! 

Tunjuk dekat husband, dia cakap sakit sangat ke. Aku cakap aaah sakit. Pastu kitorang pun cancel la nak pegi mall, dan pusing-pusing area DEMC HOSPITAL. Pusing-pusing je, tak masuk pun sbb bila dah hilang sakit tu, aku boleh senyum macam biasa. haha. Aku cakap dengan husband, kalau ye pun nak pegi check dekat hospital, bawak la aku pegi makan lunch siap-siap dulu. Lapo nihh! Tak nak kalau kena tahan dalam keadaan lapo. So, kitorang pun makan siap-siap dekat kedai makan sebelah hospital untuk alas perut. Sepanjang makan, muka aku dah macam kerang busuk, kejap2 sakit, kejap2 sakit pastu dia hilang. Laju aku makan, sebab takut terberanak dekat kedai makan tu, tak pasal-pasal tokey kedai sponsor  aku makan seumur hidup sbb bersalin dkt kedai makan dia. lolz!

Bila dah setel makan, terus park dekat parking valet Demc. Husband ajak turun, tapi aku cakap sabar dulu. Nak tunggu betul-betul sakit, kang kalau masuk and check takde bukaan, sia2 je kena balik. hehe.


Jadi, kitorang laki bini duduk lah dalam kereta tu menunggu aku rasa sakit. Husband cakap, syg selfie la dulu siap2. haha. Walaupun tengah tahan sakit, tapi muka tu fake betul pura-pura macam takde apa-apa kan. wuu. 

45 minit bertapa dalam kereta, tiba-tiba rasa tu hilang! Eh magic pulak. Tadi sakit kerap-kerap, pastu tiba-tiba dah takde rasa sakit. Terus ajak husband pegi mall and tengok movie! kahkahh. tak senonoh betul rasa. Zassss pegi Setia City Mall. hihi. Sepanjang berjalan dkt mall and tengok movie takde pulak rasa sakit apa-apa. Lepas Maghrib ambil anak-anak dekat rumah family mertua. Terngiang-ngiang lagi ibu mertua tegur malam tu 

"bulatt sangat dah perut Irine, macam perut tu dah terpisah dengan badan"

Aku pun senyum je :)

Sampai-sampai rumah, takde rasa sakit apa-apa lagi. Sempat teman husband buat kerja sampai pukul 1 pagi. Anak-anak dah tido. Pukul 1 pagi tu aku naik bilik nak tido sebab dah mengantuk dan letih.

Tiba-tiba kann.....


....
.................




................

(KLIMAKS CERITA)

aku rasa macam tak selesa dekat perut ni. Rasa nak buang air, aku pegi lah toilet. 5 minit lepastu, terasa lagi nak buang air. Senang cerita macam tak lawas tau! Aku dah rasa pelik masa tu sebab boleh dikatakan lebih 20x aku ulang alik 5 minit 5 minit pegi toilet sampaikan tak boleh tido langsung ! 

Sampailah pukul 2 pagi aku mengadu dekat husband yang sakit contraction dah datang balik!

Masa ni aku betul-betul yakin dah, dah memang dekat sangat nak bersalin. Kebetulan, appointment aku dengan doctor memang hari Rabu 26/10 tu, pukul 9. Kalau boleh, biarlah aku tahan sikit sampai lepas Subuh. Tak nak la pegi hospital awal-awal pagi sebab anak-anak pun tengah tido. 

26/10/2016, Jam 3 pagi

Masih sakit. Nak set contraction pakai apps tu pun aku dah x larat. Husband cakap nak pegi hospital tak, aku cakap tak nak lagi. Bagi aku relax dulu and nak tahan selagi boleh. Aku dah keluar air mata time ni sebab contraction makin kuat. Kalau boleh, biarlah aku sempat solat Subuh dulu dan mandi siap-siap sebelum nak pegi hospital. 

26/10/2016, Jam 3.30 pagi

Rasa makin kuat. Husband cakap, pegi je tukar siap-siap baju. Kang kalau rasa sakit betul2 nak bersalin, senang terus je gerak.Aku pun terus salin baju siap-siap dan pakai sweater. Lepas siap tu, aku relax and coolkan diri henjut2 dekat gymball tu buat exercise ringan sikit. Memang membantu gymball ni lagi-lagi bila dah nak bersalin. 


Tu haa gym ball. Berjasa tauuu! dah 2 tahun usia dua. haha.
Apa fungsi gymball ni? Gym ball ni boleh jadi tahap kawan baik orang pregnant tau! 

  • Waktu pregnant ni joints makin longgar, banyak sakit expecially bahagian pelvic, peha, pinggang, tulang punggung etc. Gym ball ni dia reducekan pain.
  • Tolong betulkan postur ibu supaya sit upright, bantu betulkan kedudukan bayi. Kalau baby korang dalam keadaan songsang, gymball ni antara aku suggestkan jugak beli buat exercise. Bantu bayi turun ke bawah dalam kedudukan optimal. 
  • Beri rasa lebih selesa di belakang badan dan kuatkan lagi pinggang.
  • Pelvis dapat sokongan yg lebih baik dan bantu memberi bukaan pada ruangannya. Penting banyakkan exercise buka ruang pelvic macam bercangkung. 
  • Sit upright ni bantu ligaments dan muscle lebih seimbang, jadi bila duduk macamni, perut kita macam jadi hammock pada baby. Maka bantu betulkan keadaan baby kepada posisi anterior. Speed up untuk labour nanti. 
  • Disebabkan dia lembut, paling sedap duudk atas ni terutamanya waktu sakit sangat bawah tulang punggung. Kerusi empuk macam mana skalipun takkan dapat beri such comfort sebab time pregnant paling nak duduk atas benda lembut.
  • Tingkatkan blood flow pada baby, uterus, dan placenta.
  • Bagi counterpressure pada perineum dan peha
  • Ada orang dapat tenang duduk atas ni. hehe




26/10/2016, Jam 4 pagi


Arghhhh, dah tak tahan dah masa ni! Aku siap cakap dengan husband

"abg, syg rasa macam nak teran lahhh"

2-3x aku rasa macam nak teran. Takkan nak teran baby keluar pulak kan, tapi seriusss, aku dah terasa macam nak teran sesuatu. 

husband dah cuak, terus dia cakap, ok lah jom pegi hospital sekarang. Call ibu ayah mertua bagitau yg kitorang nak pegi hospital, mintak diorang datang rumah tengok-tengokkan Medina dengan Hasya. Nasiblah time tu, ibu dengan ayah mertua ada dekat sini, kalau tak, tak tau lah nak angkut macam mana 2 beradik tu pegi hospital sekali. huhu. Angkut bag baju aku dengan baby bawak masuk kereta and zasssss terus gerak pegi hospital. Masa dalam kete, aku tak leh bayang macam mana rasa sakit contraction tu datang. Sekali dia datang, sekali tu lah aku cengkam sekuat mungkin tangan husband. 


26/10/2016, jam 4.15 pagi

Dah sampai hospital Demc. Dekat je dengan rumah.Terus park dekat bahagian emergency. Takde orang pagi tu, kete kitorang je. Tekan bell and nurse keluar bawak wheel chair. Aku cakap yg aku tak nak naik wheel chair, kalau boleh nak berjalan je bagi cepatkan lagi nak bersalin. Punyalahhh bodoh sombong aku nih, tiba2 contraction yg sakit giler tu datang serang aku lagi, terus aku cakap nak naik wheel chair, tak larat jalan dah! hahah.

Nurse terus tolak aku masuk labour room dekat level 2. Masa ni husband ikut belakang. Aku tak sempat nak tengok suasana nak masuk labour room tu sebab mata terpejam tahan sakit atas wheel chair. 




26/10/2016, jam 4.43 pagi

Setel masuk labour room.  Aku cakap sakittt sangattt nurse. Nurse terus check bukaan.

"Nurse : Owhhh, dah ada bukaan 6cm nih. Tak lama je lagi nihh nak bersalin. Sabar ye dik"

Aku dengan husband tanjatlah dengar dah 6cm. haha. Kalau aku tunggu lepas Subuh baru pegi hospital, kemungkinan besar boleh terberanak dalam kereta. Patutlah sakit bebeno! Rupanya sampai2 hospital dah 6cm ! Dan masa aku cakap nak teran dekat rumah tu, memang betul, tu antara salah satu tanda aku nak teran baby keluar. hehe. Termakbul jugak doa aku yg kalau boleh nak ada bukaan at least 5cm siap2 bila dah sampai hospital. 

Time ni nurse suruh husband turun bawah pegi register and bayar deposit. Aku rasa tak sanggup nak tengok husband pegi bawah tinggalkan aku. Takut kang dia turun bawah kot-kot aku dah terbersalin kan. huhu. Jadi aku tinggal dalam labour room dengan sorang nurse perempuan ni. Baik sangat. Aku tanya laa, doctor dah sampai ke. Katanya kejap lagi doctor sampai. 

26/10/2016, jam 5 pagi

Husband dah naik. Masa ni dah ada 2 nurse perempuan standby dekat sebelah aku dan tepat-tepat doctor dah datang. Alhamdulillah dapat doctor perempuan yang selama 9 bulan aku check up dengan dia. Means, dalam labour room, ada 1 doctor, 2 nurse perempuan, husband dan aku. 

Tepat-tepat pukul 5 pagi, aku cakap kuat-kuat, 

"Ya Allah, rasa nak terannnnnnnnn sangattt nihhhhh!!! "

"Ya Allah, dah tak tahan sangattttt nihhhhhh"

"Betul-betul nak terannnn nihhh!! aaaaaaaaaaghhh"

(sila baca dalam keadaan mengerang kesakitan yang maha dasyat)


Husband genggam tangan, cakap sabarrr , sikit je lagi.Selawat banyak2, ingat Allah. Tambah pulak suara nurse cakap, 

"sabar yerrr, sikit je lagi nihhhh. Tahan sikit yee dah tak lama nih. Haaa dah nampak kepala tu! Haaa takmo jerit ye Puan, letih nanti"

Aku langsung tak dengar diorang cakap push2 ke hape. Tau2 je,  3x push dalam masa 10 minit, aku dah bersalin, bayi lelaki yang ditunggu-tunggu selama 9 bulan dah pun keluar dengan mudahnya !  Ya Allah, senangnya kali ni! 10 minit je. wuu. Besarnya nikmat yg Allah bagi kali ni. Memudahkan urusan mengandung 9 bulan, tambah pulak memudahkan urusan bersalin :') :')


Alhamdulillah, tepat 5.11 pagi, lahirlah bayi lelaki seberat 3.25 kg 
ke dunia secara normal lagi sekali :')

My 1st baby hero ! yayy!  Dalam 3-3 anak, yang kali ni lah berat sikit. Medina lahir 2.5kg secara ceaser, Hasya 2.95kg secara normal, yang si adik baby 3.25kg secara normal. Padahal aku rasa masa mengandung kali ni perut kecik je. Aikk pelikk. huhu. 


Amboiii, mentang2 dapat geng!


So far, pengalaman bersalin dekat DEMC Hospital for me mmg puas hati. Nurse dan doctor all perempuan dan tak jumpa pun lelaki masa labour room. Doctor pun mmg best. 


kali ni boboy versi mata sepet macam Medina. hehe. Aku pun tak tau ikut muka sape kali nih. Tak kisah lah rupa ikut sape, janji dah setel bersalin dengan selamat kali ketiga ni. 


Bermalam sehari dekat Demc, esok tengahari tu dah boleh discharge. 

Kakak Medina dengan kakak Hasya suka tak dapat adik? 
Ya Allah suka sangat, Hasya tak nampak pulak jelesnya. Dia tau ada adik baru dekat rumah. Medina pulak, sebab dia dah besar kan, so dia memang tau tu adik dia. Kejap-kejap cakap 
"tu baby Nina, tu baby Nina".huhu. 

Apa-apa pun, terima kasih atas doa-doa kalian. Salah satu sebab dah bersalin dan dipermudahkan atas doa-doa kawan jugak dalam facebook/instagram etc ni jugak.Cerita pengalaman bersalin ketiga kali ni teramatlah pendek sebab jalan cerita dan prosesnya sekejap sekelip mata :) 



Tepat hari ketujuh harini, 
maka nama adik Medina & Hasya diberi, 

Muhammad Umar Fahri bin Mohd Amirul  :)




Anak ibu, Muhammad Umar Fahri,
ibu doakan semoga anak ibu ni membesar dengan sihat dan kuat. InshaAllah. 




Thank you for reading !








 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in